MOIST CHOC. CAKE
BHN A - diayak
2 cwn tepung gandum
1 cwn serbuk koko
1st bpowder
1st soda bicarbonate
4 biji telur
2 cwn gula halus
1 cwn susu pekat
1 cwn minyak
1½ cwn air panas mendidih
Cara
Pukul gula + telur = kembang (high speed)
Masukkan susu pekat }
Masukkan minyak }low speed
Masukkan bhn A sedikit demi sedikit }
Masukkan air panas dlm adunan tadi (part ni tak perlu pukul just ratakan ngan senduk kayu)
Bakar 40-45’
buttercream guna resepi dr moknik.. hehehe
Vanilla Buttercream
Ingredients:
- 250 g krimwell
- 250 g butter
- 200 g golden syrup
- 1 teaspoon vanilla essence
Instructions:
- In mixer bowl cream krimwell for 10 to 15 minutes until light and fluffy
- Add butter, let it mix for another 10 minutes
- Add in the golden syrup and vanilla essence, to taste
kek yang kedua.. buat ari isnin.. buat kek VIENNESE APPLE TORTE .. saja utk umah.. sedap gak rasa kek tu... bg kat en sayang sikit.. ekekekek
VIENNESE APPLE TORTE
Bahan Kek :-)
(tin berukuran (8 x 8 x 3) inci)
200 g tepung gandum*
200 g tepung jagung (corn starch)*
1 1/2 camca teh baking powder*(*disatukan dan ayak 2 x)
1 camca teh esen vanilla
300 g mentega
250 g gula halus
100 ml susu segar
4 biji telur gred A
3 biji epal hijau, dikupas kulit, buang tengahnya dan hiris nipis
100 g kismis
Bahan Atas :-)
100 g gula halus
100 g mentega
150 g tepung gandum
60 g serbuk badam
Gula aising untuk hiasan
Cara membuatnya :-)
Panaskan oven pada suhu 160C, lenser tin dengan mentega, alas dengan kertas minyak, lenser juga kertas minyak dengan sedikit mentera. Ketepikan.
Putar mentega dan gula hingga putih. Masukkan telur satu persatu sambil terus memutar hingga kembang. Masukkan esen vanilla. Putar lagi.
Perlahankan speed, masukkan tepung berselang seli dengan susu segar hingga habis.
Tuang dalam tin yang telah disiapkan tadi. Susun epal yg dihiris pada permukaan adunan. Buat hingga habis dan taburkan kismis rata.
Satukan semua bahan2 utk topping, kecuali gula aising, gaul rata hingga menjadi seakan serbuk roti yg kasar. Tabur atas epal tadi dan bakar kek 30 - 40 minit hingga masak. Keluar dan sejukkan betul2 sebelum dikeluarkanb dari tin. Potong ikut suka dan ayak gula aising sebelum dihidang.
4 comments:
sapa kata aku tak leh makan...huhuh (aku ibu moden...belasah aje!)
makan jugak ker.. ekekekek
yang vianesse torte tu rasa cemana ek Zd?
kek rasa biasa, ada rasa apple n raisin.. n crunchy sebab crumble kat atas tu..
Post a Comment